Puding Roti

Lazatnya..nyum,nyum..

Selama sebulan duduk kat rumah ni,setiap petang mesti fikir..apalah nak buat kat rumah erk?tiap-tiap petang mesti masak bubur..bubur kacang,bubur jagung,serawa ubi kayu..akhirnya,teringat la pula kat seorang member lelaki ni.dulu,masa kitorang pergi berkelah kat Sungai Sendat,dia bawa puding roti.Dia yang masak pulak tu.Ikutkan aku bukan tahupun masak puding roti tu.Sedap jugak dia masak.Rindu pulak nak makan puding roti tu.Rupa-rupanya xadalah susah manapun nak masak puding tu.Esok ingat nak cubalah jugak resepi ni.

BAHAN2NYA
1 paket roti (5 ketul)
1 kg susu
Gula secukup rasa
1 camca besar mentega
Secubit garam
1 camca kecil esen vanila
1 biji telur

CARA2NYA
1. Roti dicarik-carikkan menjadi kepingan kecil
2. Rendam roti bersama susu, gula, mentega, garam dan esen vanila
3.Setelah roti agak lembut, masukkan ke dalam loyang dan kukus selama 3/4 jam.
4. Setelah masak, angkat dan hidangkan.

Interview Punya Hal 1

This is Me!

Erm,dah lama rasanya tak meluahkan perasaan sendiri kat dalam blog ni.Hari ni aku nak kongsi sikit pengalaman aku masa pergi interview kat Jusco.Sebenarnya aku baru habis final exam untuk Bachelors of Accountancy pada 16.11.2008.kiranya dah masuk sebulan jugaklah aku tanam epal kat rumah.(Sebenarnya tanam anggur a.k.a mengganggur, tapi ramai sangat yang tanam anggur kat Malaysia ni..sajalah tukar epal pulak).Tanggal 20hb,akupun pergi interview.Cuak jugaklah.Aku apply melalui jobstreet.com.tengok dekat situ..ada 500application untuk position tu.Aku lagilah cuak.Yang dia panggil xsampai 200 kalau aku xsilap.Tunggu dalam sejam.Diapun panggil nama 3orang masuk sekali.Sekali interview 3 orang sekaligus.Aku,ada seorang perempuan, then ada seorang budak lelaki.

1st Question: Tell me about yourself
Naib baik soalan ni aku dah prepare nak jawap apa.tapi dia bagi limited scope pulak.Dia dah cakap siap-siap,masa kita jawap..pastikan beritahu education background,famiy background,anak keberapa,parent kerja apa dan sebagainya.

Soalan yang selepas itu,memang pakai hentam jer dia.Setiap seorang dia tanya soalan yang lain2.soalan yang aku kena..

2nd Question:What do you know about Management Trainee?

aku dah prepare untuk soalan ni.malangnya,baru aku tahu time tu,lain company lain maksud mgt trainee tu.aku cakap ikut apa yang aku tau.tapi xmenepati citarasa dia pulak.aduhai..hentam jer la labu..

okeylah..soalan2 yang lain aku kongsi lain kali pulak..panjang sangat nanti korang bosan lak nak baca..tapi soalan yang terkemudian ni la yang aku nak cerita sebenarnya..haha..kalau korang baca,mesti korang nak gelak pun ada,hahaha..tapi aku rasa aku dapat job ni sebab kepoyoan aku menjawap soalan2 itu la..okey, see you next post..

Which One Is Important?

rank them!

rank them!

Try this test.

Do not look at the bottom yet, note the numbers before doing it. It only takes 2 minutes. 5 things are happening at the same time in your flat which need your attention.

1- the phone is ringing

2- the baby is crying

3- somebody is knocking at your door

4- you hang out your washing outside and it has started to rain

5- you did not turn off the tap in the kitchen and the water is starting overflowing

In what order will you solve these problems?

Note the order in which you would settle these problems on a paper and check how your decisions have been taken.

Do it, the results are very interesting…

Each point represents something in your life.

You can see on the following list the definition of each point :

1- phone : work

2- Baby : family

3- Door : friends

4- Washing : money

5- Water : sex

The succession of numbers you have chosen define the order of your priorities in life. So, who decided to turn off the tap first?

Otak Perempuan Lebih Unik ??!

human brain

human brain

Terdapat pelbagai cara untuk menguji keunikan tubuh badan kita, diantara keunikan itu sudah tentulah otak manusia.. dibawah ini ada ujian yang menarik untuk dicuba bersama…..

Ini adalah ujian masa yang ringkas, cuma lakukan dan jangan cuba menipu diri anda sendiri
Kira jumlah huruf F’s dalam perenggan dibawah dalam masa 15 saat:

FINISHED FILES ARE THE RESULT OF YEARS OF SCIENTIFIC STUDY COMBINED WITH THE EXPERIENCE OF YEARS

dah selesai?
Scroll kebawah hanya apabila anda telah selesai mengira!

OK?
berapa banyak?
tiga? (anda tentunya seorang lelaki!!!)
baca sekali lagi!

FINISHED FILES ARE THE RESULT OF YEARS OF SCIENTIFIC STUDY COMBINED WITH THE EXPERIENCE OF YEARS

Salah, sebenarnya terdapat 6, kira semula..Sebab berlakunya perkara tersebut diterangkan dibawah
otak LELAKI tidak memproses perkataan “OF”.

Keajaiban kejadian atau silap mata?
Sesiapa yang dapat megira kesemua 6 F’s pada permulaan ujian memiliki otak PEREMPUAN
Cuba la dengan kawan2 anda untuk meguji setakat mana kebenaran perkara ini..Selamat Mencuba!

Miss U Like Crazy..!!

miss u all!

miss u all!

Aiyah..baru jer sebulan meninggalkan UiTM DiHatiku..saya dah rindu giler kat kengkawan..aper la cerita dia orang semua yer??lepas ini,mesti dah susah nak jumpa..masing2 dah sibuk..dah ada komitmen..saya cuma harap dia orang xkan lupakan saya,huhu..guys,remeMber me alwez yerk? kalau xingat,siaplah korang kalau aku jumpa nanti..huhu..bilalah agaknya kita boleh jumpa lagi kan??kata2 ini istimewa untuk kawan2..

“True friendship is like sound health; the value of it is seldom known until it be lost.”
– Charles Caleb Colton

“Each friend represents a world in us, a world possibly not born until they arrive, and it is only by this meeting that a new world is born.”
– Anais Nin

“My friends are my estate.”
– Emily Dickinson

“A real friend is one who walks in when the rest of the world walks out.”
“A friend is one who walks in when others walk out”
-Walter Winchell

“A friend is someone who is there for you when he’d rather be anywhere else.”
– Len Wein – Sent by Paulo Louro

« Older entries
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.